Tuesday, November 28, 2006

Mat ska`rem ha

-Like mye som i Tyskland og like godt som i Paris, heter det om maten i restaurantbyen Brussel. Men denne byen, som også er en slags gourmethovedstad i Europa, har nå fått et sjokk. 29. november 2006 ble det kjent at Comme chez soi mistet sin tredje stjerne i Guide Michelin. Dermed har ikke Brussel lenger en resturant i det øverste sjiktet. I mer enn 25 år har dette stedet hatt tre stjerner, derfor var det et sjokk når den ene forsvant. Selv kronprinsen uttrykte sin dypeste medfølelse med restauranten.
Men for de fleste av oss var likevel Comme Chez Soi nær uoppnåelig, med et prisnivå som passer folk med apanasje. Fortvil ikke, det er nok av god mat i Brussel.
Det er få byer som besøkes av så mange nordmenn som Brussel. Jeg får stadig spørsmål om å komme med tips. Derfor legger jeg ut noen tips her.
Men først en advarsel: De fleste nordmenn som kommer til Brussel haster ned i strøket rundt Grand Place. Dette er ikke byens mest spennende restaurantstrøk. Du er nesten garantert å bli lurt, om du ikke er forsiktig. Det kryr av ubehagelige innkastere. Det som står på de glorete plakatene finnes sjelden på menyen. Så nå er du advart!

Men ingen regel uten unntak:

LE SAINT LAURENT

Dette stedet ligger nedertst i slaktegaten. Jeg anbefaler det bare av eneste grunn: her regjerer min gode venn Larbi Akel. Han mener selv han ligner til forveksling på talkshowverten Larry King. Begge bruker bukseseler. Larbi, som oprrinnelig er fra Marokko, er en veteran i dette strøket. Jeg traff ham for første gang i 1993, da regjerte han lenger oppe i gaten. Nå er han en slags altmulig mann her. Han er stadig på farten iført mørk dress, på sommeren i skjorteermene. Han kan kunsten med å få folk til å trives - sist jeg var der var nyttårsaften 2007. Hele familien fikk en hyggelig kveld. Men dette er ikke den billigste sjappa i byen, og jeg går aldri dit om ikke Larbi er der.
Så med denne anbefalingen - lykke til om du må ned i dette strøket.
Glemte jeg å si det: resturanten er ganske dyr, men har alltid servert ok mat. Reklamerer med belgiske spesialiteter. Joda, du kan få kanin kokt i øl her!
Du finner mer på dette nettstedet:
http://www2.resto.be/saintlaurent/nfo-fr.cfm?Restoid=4152&langue=fr



Gammel kjenning...

Aux Armes de Bruxelles, er en gammel kjenning. Dersom du på død og liv må ned i det glorete strøket rundt Grand Place, så er dette et ganske sikkert valg. Du får bra mat, men det er dyrt. Et typisk sted for folk som ikke betaler av egen lomme.

Les mer her:
http://www.armebrux.be/


Ekte Brussel-stemning

Taverne du Passage var i sin tid samlingssted for de nordmennene som despoten Leopold 2. vervet til Kongo. Kolonien i Afrika var i de første årene kongens private eiendom. I tiden fra 1880-årene og frem til utpå 1900 tallet, var det mange nordmenn som gjestet denne restauranten. Den ligger også et stenkast fra Grand Place. Men den ligger inne i det som skal være verdens første overbygde handlegate. Restauranten serverer gode belgiske spesialiteter. Bordbestilling anbefales om kvelden.

Les mer her:
http://www.tavernedupassage.com/



Min spisestue

Når en restaurant setter "new" foran navnet, og i tillegg markedsfører at den serverer indisk, italiensk, fransk belgisk mat - så skal en være skeptisk. Det var jeg da også første gang. Men etterpå er denne strøkskafeen blitt familiens faste spisested når vi skal ha en kjapp middag en kveld, eller bare kose oss.
Den drives av en belgisk-indisk familie. De har gode viltretter om høsten. Men dette er først og fremst en hverdagsresturant. Hit går familier fra vårt nabolag, fordi det er hyggelig, enkelt og billig.
Stedet ligger noen kilometer fra sentrum, nærmere bestemt i Watermael.

http://www.resto.com/ilnabucconew/

Vanskelig å finne - men god

Au Stekerlapatte ligger godt gjemt bak det enorme justispalasset. Men når du finner det, er dette brasseriet vel verdt et besøk. Stedet har vært stengt ett års tid. Det var noe med momsen... Men nå er det tilbake igjen i nyrenovert stil. Trangt, støyende og varmt.
En gang hadde jeg med Erik Bye hit, fordi han var på besøk i Brussel. Han så på den flamske kelneren og sa høyt på norsk: Jeg skal ha ringerikspoteter og et stykke kjøtt.
Om han ikke akkuerat fikk ringerikspoteter, så fikk han hva han ba om.
Jeg råder ingen andre som ikke er like god til å kommunisere som ham til å forsøke det. Dere får nøye dere med å bruke menyen.
Men hyggelig er det, god mat til priser som er helt Ok. Her finnes en rekke belgiske spesialiteter.
Bordbestilling anbefales.

Detaljer her:

http://www.stekerlapatte.be/

Hyggelig - særlig om sommeren

Ecluse betyr sluse på fransk. Og denne resturanten er bygget rundt en gammel sluse. Kanalen er for lengst overbygget, men på sommeren er dette en liten oase i sentrum av byen. Den ligger ikke langt fra den sørlige jernbanestasjonen (Gare du Midi) . Dette er et av de strøkene i Brussel som er på vei opp. Jeg har vært her selv et par ganger. Det har vært bra. God mat til rimelige priser. Men i desember var noen kolleger der, og var meget skuffet. Lite folk, dårlig service. Det understreker nok at dette er et sommersted.



Les mer her
http://www.grouptorus.com/Pages/Welcome/wel_ecluse.html


Mat for bokelskere

Dette er et helt spesielt sted. Jeg har aldri sett noe lignende. Ni forskjellige bokhandlere med restaurant innimellom bøkene. Du kan spasere tørrskodd mellom dem. Stedet er perfekt for deg som skal spise alene. Men passer også for en romantisk kveld eller en tur med vennegjengen. Utmerket for barnefamilier. Det ligger rett ved Woluwe shoppingsenter. Du kan ta metroen dit. Sommerstid har de en flott terrasse med uteservering. Stedet er åpent syv dager i uken, men stenger ganske tidlig på kvelden fra mandag til torsdag. Utvidet åpningstid i helgene.
Maten er ok. Men du kan kjøpe bøker, aviser, gamlevinylplater og mye annet rart. Her er det totalopplevelsen som teller.

De har en web-side:
http://www.cookandbook.be/






De unge og dynamiske

Place Luxembourg er stedet for deg som vil knytte kontakter med folk som er på vei opp og frem i EU. Rundt plassen som ligger tett ved Europaparalemntet og jernbanestasjonen Luxembourg, er møtestedet for særlig unge eurokrater. Her er det happy hour og stint av folk året rundt. Onsdagene er møtested for nordmenn på Ralph`s som ligger høyt oppe på høyre side av plassen. ( Dersom du står med ryggen til jernbanestasjonen.)

Området rundt plassen byr også på flere små og meget hyggelige spisesteder. Dette ligger bare et steinkast fra et av byens SAS-hoteller og Olav Thons hotell ( ett av dem.)

Vil du treffe andre nordmenn, er dette stedet. Dersom du ikke vil treffe andre nordmen, er du advart.

I sidegatene til plassen ligger det noen gode restauranter. De er små. De er hyggelige og alltid fulle av EU-folk. Jeg råder dere til å se på de italienske. Paal Frisvold har en gang sagt at en av disse er Silvio Berlusconis favorittsted når han er i Brussel. Nå kommer han tilbake.

Gå på oppdagelsestur og se om du finner en liten italiener som har hatt minst 10 ansiktsløftninger. Da er du kommet til et sted med gode viner...

Den amerikanske drømmen

Ricks ble startet i 1977. Det sies at dette var det stedet der den amerikanske brunch-tradisjonen først slo seg ned i Europa. Ikke vet jeg. Men en ting er sikkert - her serverer de glimrende hamburgere. Jeg har bare spist bedre burgere "over there." Søndag formiddag er det utmerket for, ja nettopp, brunch. Sommerstid har de en flott hage. Det ligger høyt oppe på Avenue Louise. I det siste (høsten 2007) har jeg mottatt meldinger om at det ikke er så god service der lenger. Men maten skal fortsatt holde mål.

Bestill gjerne bord.

Detaljer finner du her:
http://www.ricks.eu.com/

Røde tomater
Rouge Tomate er en resturant på Avenue Louise. Den er nyåpnet etter å fått en fasadeløfting. Her finner du bra mat til hyggelige priser. Dette er et sted av den mer moderne typen som nå kommer i Brussel. Variert mat og ikke minst en ok vinliste. Absolutt et alternativ for den som ikke vil sitte mitt i sentrum.

Les mer her
http://www.rougetomate.be/index.php?langue=nl

Hummer!

Navnet skjemmer ingen, sier min mor. Vel, henne om det. Jeg er i alle fall villig til å gjøre et unntak for restauranten Rugbyman N° Two. Et ganske merkelig navn på en hummer restaurant. Du finner den ved siden av Rugbyman 1 på Quai aux Briques 12. Telefon - 32-2-512.37.60. Dette to er steder hvor en sjelden trår feil i skalldyrfatet. Hummer er spesialiteten. Området rundt St.Catherine er verdt et besøk. Skulle du ikke få bord på Rugbyman 1 eller 2 - så finnes det nok av andre bra steder.
Dette er det gamle fisketorvet. Kanalene gikk hit, så her var det i gamle dager livlig handel. Det er det for såvidt fortsatt. Tidlig på morgenen kommer det store lastebiler fra blant annet Norge med fersk fisk. Dette strøket er ennå ikke så ødelagt av slitsomme innkastere som strøkene ved Grand Place.

BAR BIK

Dette er et sted som ligger litt utenfor allfarvei for folk som besøker Brussel. Det ligger nesten vegg i vegg med det flamske nasjonalteatret. Når du står med nesen mot teatrets front, er det en liten gate på høyreside. Den heter Ardukaai, og Bar Bik er i nummer tre.
Dette er i hva mange vil kalle hjerte av det flamske Brussel. Men dette er et internasjonalt omeråde, og stedet har et meget internasjonalt kjøkken. Jeg var der med en kollega nå i juli. ( 2007) Vi spiste utmerket, servicen var upåklagelig. Kelneren lot oss smake oss frem til den vinen som fulgte et utmerket lam.
Lokalet er lite. Men utrolig hyggelig. Her har de ikke brødkurver, men gir deg brødet i en pose.
Telefonnummeret dit er 02-219 75 00. Det kan lønne seg å bestille bord i den mer travle del av sesongen. Et sted om en skal vise noen noe annet enn de sentrale strøk av byen.

Au Vieux Bruxelles

Dette er et ordentlig fransk-belgisk brasserie. Det ligger i Rue Saint Boniface 35 i bydelen Ixelles. Du kan lett gå dit fra Luxembourg-plassen. Strøket her er virkelig up and coming. I denne lille gaten ligger det flere bra restauranter i ulike prisklasser. Langtfra alle har god service. Flere av stedene er vant til å herje med gjestene. De har mange faste gjester. MEN akkurat Au Vieux Bruxelles, har jeg gode erfaringer med. Det god fransk inspirert kost. De har en ting her som jeg falt for - dessertene kan fåes i miniutgave. For den som bare vil ha en liten søtsak.
Prisene er heller ikke avskrekkende.
Nettsted: www.auvieuxbruxelles.com



Alle liker Lola

Dette er kankje den beste restauranten på Sablon. Denne plassen trives jeg bedre på enn Grand Place. Restauranten ligger i det øvre prisleie. Den er italiensk-fransk. Maten er bra. Dette er ikke minst stedet for folk som liker dessert!
Servicen er ikke all verden. Men skal du ha en aften med god mat på Sablon, er dette stedet.
Du bør bestille bord på forhånd.

Les mer her

http://www.sensum.be/lola/lola.htm


Ikke la deg lure
Når du titter inn vinduene på De la vigne...a L`Assiette, så tenker du sikkert som meg. Hva i all verden er dette. Men det gjør du ikke etter at du har fått menyen og sett vinkartet. Her er det to belgiske herrer som har slått seg sammen og laget en utmerket restaurant. Fransk så abslutt. Den ligger et steinkast fra Bristol Stephanie som mange nordmenn bor på. Gaten heter Rue de la Longue Haia og husnummeret er 51. Telefonnummeret er 02 - 647 68 03.
Jeg har vært der og spist meg igjennom deres store meny til 35 euro - utmerket. Bra service -noe av det beste i en forholdsvis rimelig prisklasse. Det er stengt lørdag formiddag, søndag og mandag.



Store Mamma

Dette er en liten perle for den som leter etter et enkelt sted med god mat. Denne lille plassen hvor Big Mama og et par andre bra steder har presset seg ned, er en liten oase litt utenfor det verste turisttråkket i strøket mellom Grand Place og Sablon.
Personlig foretrekker jeg Big Mama, men de andre cafeene kan også anbefales. Rett over gaten ligger også kinoen - eller senteret - som viser filmen om Jacques Brels liv. Greit å vite om man trenger kulturelt påfyll.
Maten her er enkel, men god. Vinene er ok - og betjeningen virker som om de trives med jobben. For oss som har levd litt: Dette stedet minner meg om Markveien Mat og Vinhus fra 80-årene. Alle som er mer enn 35 år gamle forstår hva jeg mener.
Jeg går hit rett som det er, og jeg er ennå ikke blitt skuffet! Sist gang jeg var innom var etter ferien sommeren 2007.

http://www.bigmama.be/

Ta en øl og dø

A la mort subite - den brå død - er et sted du går for å drikke øl. Det ligger rett ved SAS hotellet i sentrum.
Hver gang jeg kommer inn der, bukker jeg diskret til bildet av Jacques Brel. Denne fantastiske sanger og låtskriver er Belgias nasjonal skald. Noen påstår at denne cafeen var hans stamkneipe. Kjennere av Brel og Brussel sier at det er feil. Mannen hadde det så travelt med å drikke seg ihjel at han ikke klarte seg med en stamcafe. Uansett, det henger et diskret bilde av mannen på denne cafeen som jeg altså hilser til når jeg kommer. Han ble en av den franske sangverdens største.
Nok om Brel.
Den brå død er stedet du begynner eller avslutter en Brussel-kveld. Betjeningen er sure og har et gemytt som i dyrerike neppe ville vært ansett som avlingsverdig, men blås i det. Dette er hyggelig for øltørste. Du kan sikkert spise her også - men det vil jeg ikke anbefale. Derimot ta en øl eller to - men sjekk styrkegraden. Belgisk øl kan raskt ha en alkoholstyrke på det dobbelte av pils. Da er en halvliter ikke til å spøke med.
Men la ikke dette skremme deg fra prøve noe annet enn Jupiler-skvipet eller Maes. Ikke gjør den vanlige tabben å si du skal ha en øl. Det er 400 ulike typer i Belgia, og her er de eksperter. Du kan også få vin. men legg merke til kelnerens himling med øynene når du bestiller det. Velkommen i de voksnes verden. Prøv en ordentlig øl - skål!

http://www.alamortsubite.com/

Flott Terrasse

I de såkalte gamle dager var hotell Metropol i sentrum byens beste. Hotellet er mer enn 100 år gammelt. Best er det ikke lenger. Men det har byens beste fortauscafe på sommeren og byens beste cafe på vinteren. Her kan du se på livet. Cafeen er nesten like dyr og fin som de i Paris. Men bry deg ikke om det. En øl eller en kaffe har du råd til. Anbefalt som møtested, eller et sted for å hvile bena etter en lang dags tur i shoppingstrøket like ved.
Hotellet har en utmerket restaurant også. Det ligger på Place Brouckere.

http://www.metropolehotel.com/



Gå i fengsel
Hotell Amigo er det gamle byfengselet. Hotellet ligger bare noen få meter fra Grand Place. Brussel var under spansk herredømme i mange år. Navnet har det visstnok fra brusselsk slang. I gamle tider het det å havne i fengsel å havne hos vennene - amigo. Derfor er dette blitt navnet på hotellet.
Her finnes det en meget god italiensk restaurant. Lunch er utmerket - og barnevennlig. Du føler deg hensatt til Italia. Adressen er Hotel Amigo Rue de l'Amigo 1-3.

Det kan lønne seg å bestille bord på kveldstid.

Her kan du lese mer
http://www.hotelamigo.com/


48 timer i Brussel:

Her er noen tips til et par dager i Brussel. Jeg tar forbehold om at noen av resturantene kan være stengt i mellomtiden:

http://forbruker.no/reise/article1125721.ece

3 comments:

Anonymous said...

Veldig nyttig initiativ Alf Ole. Jeg kan anbefale L'Idiot du Village - veldig hyggelig og et godt kjøkken - like ved Place du Jeux de Balles. Må reservere: 02 502 55 82. Men husk: Idioter jobber ikke i helgene..
Lobbypærlen: Marie - nydelig mat - litt upscale pris, men akseptabel for en norsk lommebok: Ved Place Flagey: Må bestille: 02 644 30 31

Brasserie Toucan ved Place Chatelain er et must på søndager: 02 345 30 17

L1Ecailler du Palais Royal, på Place Sablon - fikk tilbake sin Michelin-stjerne i forrige uke: dyrt, flott og godt: 02 512 87 51 - be om 1ste etg.

Hilsen Paal Frisvold

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

nfjv vppgb [URL=http://www.katesxxx.com]katesxxx[/URL] yywolp e gg x wzj